“Residence De Burcht” Herentals

“Residence De Burcht” Herentals

  • Description:
    Renovation of an old city view / classified school building to residential complex with 19 apartments.
  • Client:
    H-Estate
  • Location:
    Herentals
  • Project Manager:
    Philippe Vincke
  • Collaborators:
    Ilse Christiaansen, Jan Geerts, Ruben Vandenbulcke
  • Stability:
    Infrabo
  • Engineering:
    Tecobe bvba
  • General Contractor:
    BAJ Bouwwerken - A. Jansen

The rezoning of an existing building requires primarily a thorough analysis of its history. The former school building – located in the Burchtstraat, opposite the beautiful Beguinage –  consists out of 5 different buildings each built in a different time period. The oldest building, the former Presbytery, was supposedly from before the 18th century and is a protected monument. The Presbytery underwent various modifications throughout history as a result of art movements, numerous elements of the Rococo period are so preserved. The other buildings, built between 1880 and 1950, are part of the heritage.
The big challenge was how to renovate a tight and a good rhythm school building into a pleasant and attractive living environment, with respect for the authentic elements of the building. The design builds on using existing distribution in bays and desalegn principle. The façade of the building is fully preserved and restored. The rear facade is pulled open in direction of the courtyard garden by placing strategic larger openings, as a connection between living spaces and semi – private outdoor spaces. Along with the interventions to the rear facade, a serene but classy foliage for a courtyard where it is pleasant to be in.