PORT PAVILION Antwerp

PORT PAVILION Antwerp

  • Description:
    Interior with integrated multimedia design (360 m²)
  • Client:
    Port of Antwerp
  • Location:
    Hanzestedenplaats 19, B-2000 Antwerp
  • Project Manager:
    An Steylaerts
  • Collaborators:
    Sigrid Hubloux
  • Stability:
    ABT Lipski
  • Engineering:
    CES
  • General Contractor:
    Vooruitzicht nv

Starting the weekend of 5 February 2011 the general public can discover the port of Antwerp in the brand-new MAS Port Pavilion. The project’s prime goal is to let a divers public get to know, discover and experience the port of Antwerp. This happens on a number of media platforms with different levels of exploration. All these functions are united on a relatively small surface. This interior project emphasizes both the interior architecture and the mediatecture: a perfect integration of form and content. Technology is diminished and becomes one with the form.

The concept is based on a silo shape hanging in the middle of the room. The cylindrical shape recalls the innumerable silos and storage tanks dotted around the port. Inside the shape we see a 360-degree panoramic projection. The never absent presence of the silo only adds to the attraction and the expectation. Raw materials contrast with the smooth high-end finish of the silo, the furniture and the flooring. On the floor visitors will find a detailed representation of Antwerp and its port, the largest in the world. On a whole series of touchscreens integrated in the furniture and walls you can find every possible item of information about the port of Antwerp as well as live footage coming from video surveillance cameras in the harbour.

 

Luc Binst: “To Crepain Binst Architecture the pavilion is a thorough architectural balancing act that a seamlessly merges environment, architecture, interior design and multimedia technology as if it were   only one discipline.”