OFFICES TIENSEVEST Leuven

OFFICES TIENSEVEST Leuven

  • Description:
    New construction of offices (40.000 m²) parking (20.000 m²) at the railway station in Leuven
  • Client:
    Landsbeeck - Interbuild Development, KBC, AGSL
  • Location:
    B-3000 Leuven
  • Project Manager:
    Luc Reyn (CBA), Thomas Dierickx (ARCHI I)
  • Collaborators:
    Thomas Cols, Ellen VAnhole, Luk Mertens
  • Stability:
    Van Wetter
  • Engineering:
    VK Engineering
  • General Contractor:
    Interbuild nv
In collaboration with ARCHI+I

Station neighborhoods are prominent meeting places and urban anchors within a city. They are potential impulses which can activate cities towards a stronger metropolis. There where the heartbeats of arriving and departing, sojourning and saying farewell, the skyline is the silhouette of a station’s neighbourhood, a fact that stays in your memory as a traveller. As a connecting link between the station and the County Hall five natural stone spaces will be placed along the track. This range of office blocks stands like colour-dots on atop a glass access plinth in dialogue with the passers-by and forms an architectural connection with the County Hall. The thematics of various window openings and eves breach the monotonous character of the typological range and forms, in that sense, an answer to the overlying urban morphology.