OFFICES POINCARÉ Brussels

OFFICES POINCARÉ Brussels

  • Description:
    Winning entry for the heavy renovation of an existing office building
  • Client:
    CCB - VKB
  • Location:
    Poincarélaan 78-79, B-1060 Brussels
  • Project Manager:
    Alain Teitelbaum
  • Collaborators:
    Philippe Vincke, Sven De Troch, Katrijn Peeters, Lieven Louwyck, Steven De Paepe
  • Stability:
    BEG Bureau d’Etudes Greisch
  • Engineering:
    Smits Engineering
  • General Contractor:
    EGTA Contractors

Buildings are frequently the victim of renovations which after many decades lead to little clarity in the structure and spatial functioning, with heavy modernization as a consequence. The concept of this winning competition project starts with the dismantling of the building back to the bare concrete structure with mushroom floors, and the limited interpretation with partition walls subsequently as organization and update to a contemporary office building. The former floor, twisting in the cornice, became the alibi for a new gap or functional separation as an access to the car park and internal garden. A new proportioned façade reconciles both buildings to one uniform tight character as a new shield to the boulevard. Deep niches mark the window openings as a strongly legible silhouette or large window framework tailored to the city.