GREEN HOUSE MECHELEN

GREEN HOUSE MECHELEN

  • Client:
    Robberechts J.
  • Location:
    Mechelen
  • Project Manager:
    Klaas Van Hissenhoven
  • Stability:
    Establis Antwerpen bvba
  • Engineering:
    EPB - Struktuur bvba
  • General Contractor:
    Van Poppel nv

Within the historic center of the city of Mechelen – the house is just a few steps from the main market and the Cathedral – we opted for a newly built country home with a decidedly contemporary look that by its design and materials used in a powerful gesture indicates the street scene and adds value to the passer-by. A solid locked volume on the street side floats above a horizontal (transparent) pedestal. Between the pedestal and the massive volume is on the first floor a large glass surface placed – understood as a window display – that from the living spaces gives a direct connection with the street. Vertical pulls the floating concrete volume away from the right neighbour. Along this sharp add – which extends to central in the house – the natural light and air penetrate deep inside the house. This decoupling of the property from the right neighbour generates by the position of the window openings in the side wall a large interaction between the different spaces, until at the back of the House, and the street. The idea of interaction between interior and exterior is enhanced by a vertical green wall with plants that over the entire side wall was posted and is visible throughout the property or from the street.

(images Luc Roymans (LR))