DRAKENHOF DEURNE

DRAKENHOF DEURNE

  • Description:
    Revaluation of the site ' Drakenhof ' consisting of a total of 38 apartments spread over five park pavilions, the existing Castle villa, and the entrance building.
  • Client:
    M&M Ilegems nv
  • Location:
    Deurne
  • Project Manager:
    Edwin Remmerie
  • Collaborators:
    Hannelore Verstreken
  • Stability:
    Ingenieursbureau Meijer bvba
  • General Contractor:
    M&M Ilegems nv

The project is situated on the historic grounds of the Drakenhof castle and was conceived as a green residential hub from the start, with the underlying concept of park-pavilions. The enclosed area will be private, however public access for pedestrians and cyclists is ensured. While entry roads are paved with cobblestones, pedestrian roads are finished with gravel. This choice of materials will compel cyclists to cross the park at a slow pace. The integration of the subterranean parking in the landscaping is realized with leafy walls.

The new residential pavilions are much lower than the surrounding built environment, including the castle. They are positioned underneath the crown of the trees, absorbed by the greenery. Through the use of materials such as the wood-colored fa├žade paneling the new entities are blending in with the park.
The old Drakenhof castle will be renovated and is the concluding piece of the secluded park community.
Connected to the landscaping concept are the terraces of the pavilions in horizontal bands of white concrete, creating a clear layering. The in-between zone becomes an animated composition of open and closed surfaces in glass and paneling. The new volumes present themselves as light and elegant entities in the green park area. Contributing to the diversity of shapes presented, the volumes follow an either orthogonal or organic line.
The existing castle receives a new residential program, 4 apartments will be housed within the renovated volume. To preserve the identity and character of living in a castle villa, valuable elements among which tile patterns, existing beams and detailed fireplaces are restored. All new sections will be designed in a contemporary architectural language, consulted by historic preservation authorities, with special care not to create a rift with the historic setting.