DETACHED LOFTHOUSE Temse

DETACHED LOFTHOUSE Temse

  • Description:
    New construction of a detached house with pool in Temse
  • Client:
    Geert D'Hooghe
  • Location:
    Boelwerfsite, B-9140 Temse
  • Project Manager:
    Chris Eeraerts
  • Collaborators:
    Marjan Michels
  • Stability:
    Van Aelst Engineering
  • General Contractor:
    Cordeel nv

Perspective has the particular strength to reinforce architecture additionally in another dimension. Length plays an important role to make this proposition feasible, yet this is rare in urban development. Areas are usually restricted to a common depth with sometimes a resulting lack of perspective and strength. This parcel next to the water provides the special possibility of building a space of 42 m in length. Such a long house demands the sculptural translation as one whole; hence the idea to provide the fa├žades in prefabricated concrete slabs like a concrete javelin on the bank verge. The loft feeling is maximally explored through the visual relationships between all functions and the lookout on a walled buffer space to the front. The overhanging studio on the roof is the saloon of this multi-level duo-house.