CENTRE ALM-ANTTEC Berchem

CENTRE ALM-ANTTEC Berchem

  • Description:
    New conference and training centre in Berchem
  • Client:
    ALM - Anttec
  • Location:
    Filip Williotstraat 9, B-2600 Berchem
  • Project Manager:
    Ulrich Matthys
  • Collaborators:
    Evi Van Schooneveld
  • Stability:
    Arcade nv
  • Engineering:
    CES nv
  • General Contractor:
    Liebaert Staalbouw nv

A former hospital in Berchem (Antwerp) now serves as the ALM-Anttec conference and training centre. The initial architectural competition was designed to meet the urgent need to increase the surface area by adding two halls, a foyer and a separate training building. While respecting the existing situation, all the new catering functions were combined to form a transparent and reflective garden pavilion to the rear, with the associated training building on one side. A long, slender volume is connected to the existing main building, while also forming a short-cut to the street. Thanks to the double height, the event hall isclearly identifiable within the low, green roof landscape of the garden pavilion. The white glass skin reflects the landscape, making the building seemingly disappear and the garden visually larger.