RESIDENCE MELOPEE ANTWERP

RESIDENCE MELOPEE ANTWERP

  • Description:
    Residential project with 32 apartments, commercial space and underground parking facilities
  • Client:
    Gands nv
  • Location:
    'Het Eilandje', Antwerp
  • Project Manager:
    Ward Lagrain
  • Collaborators:
    Frederic Maurel, Wim Heyninck
  • Stability:
    LingK
  • Engineering:
    Gebotec
  • General Contractor:
    Interbuild

‘Residence Melopee’ makes out to be the perfect hotspot! Located at the corner of the Amsterdamstraat and the Rijnkaai with vistas towards the river Schelde and central Antwerp it creates a balanced infill in the existing fabric of ‘t Eilandje’. The volume has a delicate articulation derived from the recognizable warehouse-typology. Subsequently a composition was conceived by eliminating pillars and extruding terraces at key positions. Beveled façade-elements contribute to the slenderness of the building, while deep window reveals accentuate the meshed warehouse-character. The decision for a crisp presence was carried out further with the use of white prefabricated concrete elements interspersed with black lacquered glass and transparent fumed silica windows. The project establishes itself as an elegant and high-class architectural infill, enriching ‘t Eilandje’s front.